TactileLibrary logo
Fotografie dintr-o sală principală a Muzeului Național de Artă din Timișoara, unde sunt prezentate publicului trei lucrări de mari dimensiuni din expoziția Luminile lui Caravaggio. În mijlocul sălii se observă două siluete umane, alături de un trepied pe care este montată o cameră foto. Cele două persoane din fotografie sunt Ioana Satmari și Iulian Rotaru, studenții care s-au ocupat de accesibilizarea pentru nevăzători a unor lucrări din expoziție.

Alina Satmari, 28 ian. 2025

Arta și viitorul ei incluziv

Expoziția Luminile lui Caravaggio dintr-o altă perspectivă

Arta este un limbaj universal care depășește barierele culturale și lingvistice, exprimând emoții, idei și povești prin forme, culori și texturi. Ea conectează oamenii prin experiențe comune, creând o punte între trecut și prezent. Indiferent de mediul artistic, mesajele transmise au puterea de a fi înțelese și resimțite de oricine.

Cu toate acestea, pentru nevăzători, accesibilitatea artei rămâne limitată, deoarece majoritatea operelor se bazează pe percepția vizuală. Cu atât mai mult atunci când ne referim la lucrări reunite sub titulatura “Luminile lui Caravaggio”, o expoziție specială ce mai poate fi vizitată la Muzeul de Artă din Timișoara până în 28 februarie 2025.

Pentru că expoziția cuprinde lucrări care și-au propus să aducă în fața vizitatorilor nu doar jocul dramatic al clarobscurului, ci și o lumină interioară, simbolică, ce transcende vizibilul, ea a atras atenția echipei Tactile Library de la Universitatea de Vest din Timișoara, un grup de cercetare care dezvoltă de mai mulți ani soluții și produse pentru accesibilizare tactilă.

Astfel, în luna decembrie a anului trecut, Ioana Satmari, studentă la Media Digitală, anul 2, și Iulian Rotaru, student la Informatică, anul 2, au coordonat două experimente de accesibilizare ale unor lucrări din expoziția Luminile lui Caravaggio.

Planșe tactile

(Secțiune scrisă de Ioana Satmari)

Accesibilizarea tactilă prin desen în relief este o tehnologie cu care lucrăm de mai bine de 5 ani și am considerat-o foarte potrivită pentru acest experiment artistic.

Pentru expoziția Caravaggio am realizat patru planșe tactile inspirate din lucrările expuse la Timișoara, adaptate special pentru nevăzători.

Colaj cu schițele tactile ale celor patru tablouri accesibilizate din expoziție. Desenele folosesc linii și texturi realizate cu negru pe fundal alb, așa cum presupune tehnologia de lucru ZyFuse. Planșele originale, în format A3, pot fi descărcate din secțiunea dedicată a site-ului nostru.

Fiecare planșă a fost realizată printr-o analiză detaliată a compoziției, formelor și texturilor, astfel încât să păstreze cât mai mult din esența vizuală proprie. Pentru o mai bună înțelegere a stilului baroc și a elementelor care îl definesc, am grupat lucrările două câte două și am creat schițe de compoziție pentru elementele de bază.

Colaj cu două schițe ale tablourilor accesibilizate, care prezintă structura lor compozițională foarte asemănătoare.

Machete 3D

(Secțiune scrisă de Iulian Rotaru)

În cadrul expoziției Luminile lui Caravaggio, trupa de teatru Teatri35 a prezentat publicului un spectacol de tablouri vivante, recreând scene din lucrări ale artistului italian. Actorii implicați ne-au oferit cu generozitate ocazia de a îi scana în momentul interpretării scenelor, cu scopul producerii unor machete 3D.

Accesibilizarea prin machete 3D este o tehnologie modernă, pe care echipa noastră o folosește deja de 2 ani. Această tehnologie a fost însă folosită până acum doar pe obiecte fixe, deoarece scanarea 3D a oamenilor (sau a orice se mișcă) este extrem de dificilă.

De aceea am apelat la o metodă nouă, experimentală, care presupune implicarea unui grup de voluntari pentru a fotografia oamenii din cât mai multe unghiuri, cât de rapid posibil. Astfel, fiecare reproducere de tip statuie vivantă a fost reconstituită ca model 3D din peste 100 de fotografii realizate aproape simultan. Primul astfel de model poate fi văzut în expoziția de la Muzeul de Artă, el fiind tipărit cu rășină de tip DLP.

Colaj din două fotografii care reproduc prin tehnici diferite scena din tabloul 'Coborârea de pe Cruce', de Caravaggio. Prima fotografie reprezintă trei actori ce interpretează un tablou vivant. A doua fotografie reprezintă o machetă 3D a tabloului vivant. Personajul din partea stangă este un bărbat care îl ține în brațe pe Iisus în momentul coborârii de pe cruce. Personajul din partea dreaptă este o femeie care privește scena.

În loc de concluzii

Credem că accesibilizarea nu este doar o obligație morală, ci și o oportunitate de a transforma muzeul într-un spațiu al incluziunii și al dialogului, deschis tuturor, în acord cu normele internaționale care definesc viitorul muzeelor.

— Filip Petcu - manager al Muzeului Național de Artă Timișoara

Am încheiat anul 2024 cu bucuria realizării Atlasului Geografic General Tactil și am început anul 2025 cu o altă mare bucurie, faptul că LUMINA lui Caravaggio devine accesibilă tuturor, dezvăluindu-și dimensiunea profund umană și universală.

Fotografie care prezintă o sală a Muzeului Național de Artă din Timișoara în timpul expoziției Luminile lui Caravaggio. Pe peretele din față sunt expuse doua picturi. Cea din partea dreapta este lucrarea numită Sfântul Pavel, realizată de Jusepe de Ribera. Aceasta este reprodusa într-o versiune tactilă și apare expusă în imagine pe peretele din stânga. Alături de schița tactilă se află și etichete Braille cu informații despre picturi.

Lucrările realizate de echipa UVT pot fi explorate la Muzeul de Artă din Timișoara, iar modelele lor sunt disponibile pe pagina grupului de cercetare www.tactilelibrary.net.